Select Page

Nasmehnem se Bonifiki, ko stopim iz avtomobila in pogledam okrog.

Spet sem tu, Bonifika.

Nekaj ur nas loči do zadnje tekme sezone in ples kroglic nam je namenil Koper.

Helo, lepota zlata.

Končno, bi rekli. Saj radi gremo na morje in fajn je, da ko smo na morju, da ne piha in da vidimo celo malo sonca. V zadnjih letih naših gostovanj na obali to ni bil pogost pojav, zato smo vsakega posebej zelo veseli in zanj hvaležni.

Med ulicami mesta.

Stopava po ulicah, ki jih redko prehodiva, srečava prijateljice in se odpraviva na kosilo. Sledi tradicionalni obisk obale, potem pa malo na najin najljubši koprski trg. Seveda zavijeva v eno ulico, saj preprosto obožujem te primorske ulice in se v njih izgubim, da se najdem.

Dobrodošlica.

Tadej kmalu med ulicami zagleda mucka, ki skoči na poličko bloka, a ko ga pokličem, se nemudoma obrne, skoči dol in se nama pridruži. Nekaj minut naju spremlja na najini poti. Solzne oči so neizogibne. Preveč je podoben moji dušici na nebu.

Ogrevanje.

Ko se posloviva od lepotca, se po izgubljenih poteh najdeva na tortici, potem pa tradicija do kolesarskega krožišča, kjer naju čakajo številni navijači, ki so prišli od vsepovsod. Doma jih redko vidiš vse tako na kupu, kot včeraj na promenadi.

Viole.

Časa je dovolj, zato preko čudovitega parka odhitiva skupaj z Bernardo proti stadionu. Ker smo večno med prvimi na tribuni, tudi tokrat ni nič drugače.

Prihod.

Prijatelji, neznanci, družine in potem še krasen prihod Viol.

Še zadnjič v tej sezoni.

Tekma se v nasprotju z ljubljansko tekmo začne z zamudo. Ki ima dober razlog zanjo. In trenutek, ki ga nikoli ne bomo pozabili.

Naša enajsterica.

Zadnjič je nogometni profesionalni dres oblekel naš dober prijatelj Matej Palčič. S severa doni Palčič, Viola, ko Matej prejema darila; naše s strani našega športnega direktorja in nekoč njegovega soigralca. Čas tako zelo hitro beži in eden za drugim kopačke postavljajo na kline. In naenkrat so tukaj nova poglavja življenja in solze tečejo, ker slovesa so pač točno to. Ljubezen do športa ujeta v trenutek, ki želiš, da bi trajal večno.

Fotografija tolikih spominov.

Kapetanski objem. Še zadnjič. Miki in Matej. Tako pristno. Tako prijateljsko. Tako športno.

Skupinska fotografija.

Končani so protokoli. Žoga se udari in zadnja tekma sezone se lahko začne. Moja 34. v živo v tej sezoni. Tekma, ki odloča o drugem mestu in tekma, ki prinaša uvrstitev pred rivalom. In tekma, ki vseeno boli.
Pa ne zaradi remija. Ko zdaj pomislim, je remi čisto pošten za zadnjo tekmo in vse kar se je dogajalo. Čeprav so domačini še največ ploskali svojemu golmanu. Vse ostalo slišano s tribune pa verjetno bolje, da obdržim zase. Če sem preveč iskrena glede domače publike dobro vem, kakšne so posledice. Zato se bom obrnila na mojo desno na tribuni.

Objem prvič.

Viole so pele, plesale in skupaj z vzhodnim delom vijol’čne tribune ustvarjale izjemno atmosfero. Bilo je srečanje, kjer smo vseeno zmagali na številnih frontah. Tudi s krasno koreografijo na koncu in z niti eno »kozlarijo« kot bi rekli številni.

Objem drugič.

Ne spreglejte topovskega na zahodni strani (v neposredni bližini mariborskega kapetana) in bakle, ki je padla s tribune. Pa še česa drugega tudi ne. Ampak saj nimam samo jaz oči, kajne?

Zadnjič.

Če je bila fer tekma boste sami presodili. Če je bila po pravilih, tudi. Bi pa dodala samo eno stvar tu. Vedno se gleda organizirane navijače. Včasih ne bi bilo nič narobe, če se pogleda še kam drugam. Z dobrim razlogom.

Naša klop in Blažev pogled.

Pa ne samo med tekmo, ampak tudi po njej, ko se eni odpravljajo v avtomobile in eni prsti niso tam, kot bi morali biti. Malo morale in ponižnosti pa je vendarle treba imeti? Tudi če ni dovoljeno biti na dovoljenem mestu, kajne?

Nič novega. Nikoli nič novega.

In ko se vsi podaljški podaljškov končajo, ko počasi stopam po stopnicah, ker po njih res hodim z velikim spoštovanjem, so tam oni. Palčiči na dresih, v srcih in skromnosti.

Matej na preži.

Naj ta del bloga namenim eni posebni družini. Ko je Matej podpisal za Maribor sem bila še veliko mlajša, on pa tudi. Skromen, prijazen fant. Vzornik. Zagnan. Deloven. In hvaležen.

Sven v akciji.

Med vsemi temi nogometnimi tekmami me je našla najprej ona. In pol še on. Njegova sestra in potem še oče. Danes so moji prijatelji. Vsi, ne samo onadva. Cela družina. Veliko vas je. In vse vas imam rada.

Miki izvaja avt.

Zelo vas cenim in spoštujem. Hvaležna sem, da ste prišli v moje življenje in danes sem obljubila, da se me do konca mojega ne boste rešili.

Marcel ob menjavi.

Hvala, Patricija. Ker si me poklicala. Hvala, ker vsako leto v januarju z mano deliš rojstnodnevne kalorije. Hvala, ker si prišla na drugi konec države podpirat svojega brata v pomembnih in nepomembnih tekmah.

Kot in Jojo.

Pol pa še z mano rinila na Piramido, ko je bil že daleč od našega dresa.

Ob golu Soudanija.

Dragi Matej, zato ti hvala. Za vse njih. Ker zaradi tvoje ljubezni do nogometa imam jaz veliko ljubezen tvoje družine. Ker si ostal tako prijazen, skromen.

Tudi Aleks se ni dal.

Hvala, ker si mi pokazal, da je srce zmeraj tisto, ki zmaga. Ne glede na to na katero stran greš. Kjerkoli si igral, nikoli nisi pozabil na nas.

Živi zid z druge strani.

Po vsaki tekmi s Koprom si nas prišel pozdravit. Na naših domačih tekmah nikoli nisi šel na bus dokler nisi rekel nekaj besed z nami. Hvala ti. Iz globin srca ti hvala.

Nihče ga ne špara. Niti udar ne.

Želim ti najlepšo novo pot. Želim ti, da bi še naprej ustvarjal čudovite zgodbe in bil srečen. Ker smo mi tako zelo srečni, ker si prišel v naša življenja. In če te bo kdaj življenje zabolelo…ne pozabi. Enkrat naš. Vedno naš.

Koreografija.

Vprašaj njih. Ki so nogometno zgodbo končali že veliko prej. In se včeraj po tekmi znova našli. Kako lepo je čakat pri izhodu. In poslušat njihove zgodbe.

Zadnji VAR sezone.

Oh, moji zlati bojevniki. Šele ko sva se peljala domov sem se zavedala, da imam končno fotografijo z nogometaši, ki sem jim vsa leta namenjala glas za vijol’čnega bojevnika. 14 let na eni fotografiji.

Končni rezultat.

Genialnosti, ki bi mi jo zavidali mnogi. Zlati fantje, hvala iz srca.

Pozdrav Violam.

Hvala vsem, ki ste bili včeraj z nami v Kopru. Bili smo kulisa in še enkrat znova ponos nogometne Slovenije.

Grafika na ekranu.

Končujem z vabilom. Vijol’čna kri za vse ljudi nas čaka 3. in 4. septembra. Sprejmite naše vabilo. Mi bomo vašo roko.

Zadnja fotografija z Matejem kot profesionalnim nogometašem.

Ko je Matej včeraj še dolgo podpisoval svoje kartice, ko so njegovi najljubši uživali na čagi ob slovesu, sva midva počasi peljala najino zgodbo novi zgodbi naproti.

Moj izračun podaljška.

Hvala za lep večer. Drugič ne pozabit, da nula nula šofer ne more pit piva, če želi peljat domov.

Tine podpisuje dres.

S poklonom navijačice.

Z mojimi bojevniki. Miki, Rulo, Merti.

Dokler je v srcu, ne more nikamor.

Darilo NK Maribor-a.

MalaMo. :*