Select Page

Zadnji dan maja smo, kot smo napovedovali že zadnje tri tedne, preživeli v našem Kairosu, kjer smo znova prisluhnili kapetanu, najboljšemu strelcu, pastorju…
Saj veste…če ste prebrali prva dva bloga Marcos Tavares na svojem pikniku vsakič znova predstavi del svoje zgodbe. In tudi tokrat je govoril o tem kako imeti uspešno življenje.

užitek za ušesa!

Na začetku je predstavil Humanitarno društvo Kairos, ki pomaga otrokom, kot tudi Materinskemu domu Maribor na vse možne načine. V zaporih učitelji Kairosa učijo angleški in španski jezik.
Marcos je za vse, ki še ga niso poslušali predstavil del zgodbe, ki jo večina od nas že pozna, in kup krasnih zanimivosti, ki jih nismo vedeli.
Ali veste zakaj ima številko 9?
Priznam, končno sem dobila odgovor na to vprašanje…a odgovor sledi šele na koncu.
Če ste prebrali prvi del, vam bodo nekatera dejstva že znana. Vendar uživajte še v eni zgodbi o Velikem človeku, ki so ga nekoč imenovali deček z ulice.

Nina in Marcos.

Na začetku je povedal, da ima pet krasnih otrok in čudovito ženo.
Sledila je kratka zgodba o njegovem življenju.
Rojen v Portu Alegre. Tam sta se rodila tudi njegova starša. Prihajal je iz revne družine, kjer niso imeli avtomobila, velikokrat tudi hrane ne. Z bratoma so spali na tleh, jogi je bil za očeta. Vsi skupaj so spali v eni sobi. Imeli so eno sobico, kuhinjo in kopalnico. Res je bil to majhen prostor.
Spomnil se je, da je v spanju dobil v uho mravljo, ki je na poti v bolnico umrla in padla iz ušesa. Veliko je jokal takrat. Imel je osem let. Kot develetnik je za obrok jedel keks. Zraven je imel edino vodo. Če je mami potožil, da je lačen, je rekla naj vzame paradižnik, ga prereže na pol in ga posoli.

Leticia z ekipo.

Njegovi prijatelji so hodili v šolo do petega razreda. Kasneje so se ukvarjali z ubijanjem in krajo. Polovico prijateljev ima v zaporu, druga polovica je mrtva.
Obuja spomine na čas majhne hiške, v kateri so živeli. Brat je imel kakih 13 let, on nekje sedem. Takrat še ni vedel kaj pomeni denar. Brata pa je takrat že bilo sram stopiti v hišo.
Kolesa ni imel. Coca-colo je pil samo v nedeljah, kot tudi meso je jedel samo na ta dan.
Če si pil coca-colo v sredo, si veljal za nekoga, ki ima denar.

darilo za Andraža.

Imel je sanje, da bi igral nogomet. Razlog je bil predvsem ta, da si je njegov oče želel, da on ne bi živel na ulici. Predvsem zaradi drog in kraje. Tako je pri 9tih začel z nogometom, saj se je tako preprečilo, da bi se začel ukvarjati z drogo, ter da je bil pravočasno v postelji.
Oče je zgradil večjo hišo. Prodal je premične stvari, zato znotraj hiše niso imeli veliko stvari. Oče je šel v podjetje z gradbenim materialom in tam povedal, da si mora zgraditi hišo, vendar zanjo nima denarja. Lastnik je cenil njegovo iskrenost, zato mu je dal material in verjel, da mu bo oče kasneje vse to tudi odplačal.

nogometni poznavalci…ga poznate?

In tako je odraščal…Na nogomet je hodil na dva avtobusa. Prvi uro pa pol, in drugi še pol ure vožnje. Ko je hodil na treninge, je šparal z denarjem tako, da se je “švercal” na avtobuse. S tem denarjem si je kupil kak hot-dog. Tako je to bilo videti veliko let.
Hvala bogu, so ga kasneje prodali v drug klub, pravzaprav ga je prodal oče, v klub v mestu. Pri petnajstih je tako začel služiti denar za boljšo hišo. Ko je oče želil hrano kupiti na kredit, mu niso dovolili, ko pa so videli, da boljše živijo, so to sicer želeli, vendar tega ni več želel njegov oče.
V klubu je živel skupaj še z drugimi 30timi nogometaši. Bili so iz celotne Brazilije. Da si lahko varoval denar, si moral z njim spati, da ti ga kdo ni ukradel.

naša zlata Anja.

Sledilo je njegovo popivanje. Diskoteke.
Pri 15tih je igral za brazilsko reprezentanco. Imel je denar, veliko alkohola. Imel se je za zvezdo. Od tistega trenutka je bil slabša oseba. Ni spoštoval staršev, prepiral se je z očetom. Pri sedemnajstih bi lahko igral za Ajax ali Real Madrid. Bil je velik, igral za reprezentanco do 23leta starosti. Igral je tudi z Dani Alvesom. Čakale so ga velike priložnosti, da bi bil dober igralec, a ga je odnos spravi do tega, da ni prišlo do realizacije teh velikih priložnosti.
Pri 18tih je spoznal svojo ženo.Bila mu je motivacija. Pri tistih letih je igral za znan brazilski klub. Zaradi zahajanja ven, je zapadel v depresijo in vsaj 50krat pomislil, da bi nehal nogomet igrat. Žena mu je dejala, da naj trenira zanjo, če že zase noče. Pozno je zahajal proti domu in to ni bilo dobro.
Pri 19tih v Maleziji seveda znova ni šlo brez težav. Mislil je, da bo to le zabava, pa ni bilo tako. Znal je deset angleških besed, zadevo je oteževala pikantna hrana in kmalu je imel 4kg manj. Dejansko se nič ni znal zmenit. Ob žogo se je spotikal. Brazilec, ki mu ne bo uspelo. Znova je bil na robu tega, da obupa.
V Maleziji je zamenjal klub, ter našel pravo pot.

Najboljša na planetu.

Tam je ostal še nekaj časa. Velikokrat sta z ženo štela kovance, da sta si lahko kupila hrano. Testenine s tuno. Žena je dala sebi manj na krožnik, ker je vedela, da on potrebuje več za trening. Verjela je vanj.
Kmalu po prihodu nazaj domov je moral prodati avtomobil, dela ni bilo, prihranki so odšli. Živel je v taščinem stanovanju, se vozil z avtobusom, kasneje pa dobil delo pri ekipi Ronaldinjotovega brata.
Sledilo je šest mesecev Cipra, kjer je ob opoldnevih treniral na 40tih stopinjah. Zaslužil je 13 tisoč eurov.
In prišle je v Maribor. Na test. g. Zahovič mu je dejal, da je dober igralec, malo moraš shujšat in mu ponudil šestmesečno pogodbo. Plača je bila 1600 bruto. Želel je igrati in ne trenirat, zato je pogodbo podpisal. In gola v teh mesecih ni dal. Skoraj je hotel nazaj v Brazilijo, pa vendar je vsako jutro ob 6h molil na Kalvariji. g. Zahovič je še naprej vanj verjel, mu dejal, da naj bo miren in mu dal novo enoletno pogodbo. Po podpisu je izdihnil globoko in vse od takrat naprej je zgodovina.
Ja, od takrat naprej so padali goli…zdaj jih je dal skupaj 138!
In tukaj še njegovi nasveti za uspešno življenje:
1. Bodite posvečeni nečemu.
Ljudje so mu govorili, da mu zaradi njegovega odnosa nikoli ne bo uspelo. Brazilski trener mu je celo napovedal konec. Verjel je, da lahko postane velik igralec iz države z 200 milioni prebivalcev. Ta posvečenost naj bo v našem srcu. Pravi, da ko trener reče, je prvi ko trenira, ne pritožuje se ne glede na vreme in zmeraj je točen in dela.
2. Moramo biti iskreni.
Uspeh z iskrenostjo. Tudi če nimamo denarja za nič. Nikoli ni razmišljal da bi kdaj koga izkoriščal, mu ukradel denar. Vedno je šel na dober in pošten način.
3. Prevzemite odgovornost.

vidno razposajena (in nenaspana) 🙂

Predvsem do nalog, ki vač čakajo.Bodite točni. Raje uro prej, kot minuto prepozni. Naredite več kot vas prosijo, kar tudi sam dela na treningu. Da pomaga, ga dela kapetana.
4. Naš odnos.
Malo govorjenja, dosti narejenega.
Pozna veliko ljudi, ki več govorijo, kot delajo in to je njihov največji problem.
5. Ven iz obdobja udobnosti.
Sanje, da bo postal velik igralec. Šel je v Malezijo. Za sanjami.
6. V trenutku stiske ne obupaj.
Ob sebi je imel svojo čudovito ženo. Vedno mu je govorila, naj ne obupa. Tako je lahko šel naprej. Težave se ponovijo, vendar se ne smeš ustaviti. Tudi jokal je, ob 6h molil na gori.Ni se ustavil, kar ga danes spremlja z nazivom najboljši strelec.
7. Sami ne bomo uspeli ničesar.
Potreboval je ženo in vsak potrebuje nekoga, ker sami ne moremo uspeti. Imeti je treba ekipo, da si tak človek, kot postaneš. Zanj je pomembna družina,da je najboljši v službi je zaslužna tudi njegova krasna ekipa, ki stoji za njim. Zraven sebe ima krasne ljudi, ki mu dajejo moč in energijo.
To je del njegove zgodbe življenja. Če bo božja volja, bo še letos napisal knjigo in povedal še kaj o sebi.
Zakaj devetka?
Bil je navijač igralca s priimkom Viola. Nosil je številko 9. V Braziliji številka 9 daje gole. Kasneje je izvedel, da devetka predstavlja devet darov in talentov boga.
Kot pastor je naredil dve fakulteti. Fakulteto puščave, kjer je bilo ogromno težav in kjer je spoznal boga in mu spremenil življenje.
Tri leta in pol je delal teološko fakulteto.Njega je njegov pastor posvetil za pastorja. Njegova naloga je da pazi na svoje ovce, kjer je on pastir in pazi na duhovnost teh svojih ovac. Pastir daje ovcam hrano, jim reže dlako.Ne dovoli, da bi ovce dobile kakršenkoli strup. Pravi pastir pomaga in daje ovcam življenje.
Za konec še omeni, da je stari dobro Ronaldo tisti, ki ga ima rad…
Preden smo s piknikom začeli, smo imeli čudovit koncert, ki je piknik tudi zaključil, imeli smo ogromno vrhunsko dobre hrane (hvala Sebastian z ekipo), imeli smo krasne sogovornike.
Imeli smo tudi žrebanje…in pazite…glavna nagrada je bila evropski Marcosov dres!
Leticia, tudi Pastorka je povedala še kup krasnih stvari.
Peli smo Marcosu jr., ki je danes star 11 let, pa naši čudoviti Jasmini, ki je bila 18let in še nekaj izkušenj zraven.
Podebatirali smo s starimi prijatelji,  spoznali kup novih ljudi.
Bilo je to srečanje vseh generacij, prepričana sem bila, da nas je bilo več kot 100.
Za nami je krasen, prekrasen sončen dan….veliko smeha, energije, zabavali smo se, se hecali, si koga privoščili, koga kaj naučili, se malo spremenili, zapeli, objeli, se fotografirali…kaj vse smo počeli.
Če menite, da vam je žal, da ste to zamudili…se nam drugič pridružite tudi vi.
Z veseljem vas čakamo odprtih rok.
Hvala krasnim organizatorjem in hvala družina Tavares za vso ljubezen in podporo, toplino in srečo, ki nam jo vsak dan znova dajete v naša zmedena, hecna in predvsem srčnosti polna srčka.
Lepo je bilo z vsemi vami…deliti to sonce in to milino.
Glasbo in mir v srcu…lepo besedo in čudovite misli.
Bodite lepo.
Lahko noč, moje vijol’čno mesto!
Rada vas ima.
MalaMo. :*